Cases

ENERGI

INBIOM åbnede døren til det kinesiske marked for Filcon A/S

Filcon A/S i Slagelse, som producerer filterteknologi til røggasrensning, var i 2012 meget interesseret i at udforske mulighederne i Kina. Kinas store problemer med luftforurening og den hastigt voksende økonomi gjorde markedet attraktivt, men samtidig var det uoverskueligt og omkostningstungt for den lille virksomhed at udforske mulighederne. Så da Innovationsnetværket for Biomasse (INBIOM) organiserede en tur til Kina i efteråret 2012, meldte Flemming Christensen sig straks til.

 

Turen, som blev organiseret med Innovation Express 1 midler, gav i første omgang ikke nogen brugbare leads. Men ved sin deltagelse kom Filcon på INBIOM’s ”Kina radar”, hvilket senere skabte resultater. Vel vidende at Kina tager tid søgte INBIOM Innovation Express 2 midler til opfølgende aktiviteter. Det gav mulighed for at invitere kinesiske virksomheder til Danmark for at vise, hvad danske virksomheder kan på bioenergiområdet. I den forbindelse blev direktøren for en stor kinesisk virksomhed, som bl.a. beskæftiger sig med afbrænding af spildevandsslam, inviteret til Danmark. Han ønskede nemlig at finde filterteknologi til sine anlæg, som lever op til EU’s høje standarder. Første besøg på turen blev derfor Filcon A/S i Slagelse.

 

Dette møde blev startskuddet til et samarbejde med Zhejiang Huanxing Machinery Co., Ltd. I øjeblikket er et af Filcons filteranlæg i gang med at blive installeret i Kina og forventes i drift senest i maj 2014. Når det kan konstateres senere på året, at teknologien lever op til de forventede standarder, er planen et joint venture mellem de to virksomheder, så Filcons filtre kan komme i anvendelse andre steder også; bl.a. indenfor forbrænding af affald og træ, som er voksende markeder i Kina. Landets massive problemer med luftforurening gør det er nødvendigt for den kinesiske regering at gribe ind og sætte højere krav til røggasrensning, og med samarbejdet er Zhejiang Huanxing Machinery Co. og Filcon langt foran de fleste kinesiske konkurrenter. Flemming Christensen håber derfor, at Kina kan blive et rigtig stort marked for Filcon, som har mærket stagnation på nærmarkederne de senere år.

 

Om samarbejdet med INBIOM siger Flemming Christensen:

”Uden INBIOM havde vi ikke mødt Zhejiang Huanxing Machinery Co. og været i Kina i dag. Tilskuddet til turen gjorde, at vi turde tage chancen og tage af sted i sin tid, og det var der det hele startede. Skulle vi gøre det selv havde det været dyrt, tidskrævende og meget usikkert.”      

 

Læs mere om INBIOM - Innovationsnetværket for Biomasse

 

Cluster Excellence Denmark | Havnen 66, Lemvig | Admiralgade 15, 2., Kbh K.| info@clusterexcellencedenmark.dk