Cases

Energy Innovation Cluster

Lagret energi gør vind mere værd

Effektiv og økonomisk rentabel energilagring er afgørende for fremtidens forsyning af energi. Innovationsprojektet Gridscale vil både gøre energilagring rentabelt og øge værdien af vedvarende energi.

 

En effektiv og rentabel løsning til at lagre den energi, vi producerer fra vedvarende kilder som sol og vind, er i høj kurs.

 

En sådan løsning vil sikre en vedvarende energikilde også på de dage, hvor vinden ikke blæser. Samtidig vil det gøre dage med meget vind mere værd, fordi man ikke er tvunget til at sælge den producerede strøm videre med det samme.

 

- Energilagring er den sidste store sten på vejen mod en 100 procent klimavenlig energiforsyning, vurderer en af dansk vindenergis pionerer, Henrik Stiesdal, tidligere teknologichef i Siemens Wind Power:
- Løser vi energilagringen, så løser vi klimaudfordringen, siger han. 

 

Kolossalt potentiale
I innovationsprojektet Gridscale forsøger Henrik Stiesdal og en partnergruppe bestående af Frecon A/S, Blue Power Partner, Welcon, DTU og Aalborg Universitet at løse udfordringen. 

 

Projektet er faciliteret som et CRIF-projekt gennem Danmarks klyngeorganisation og innovationsnetværk for energiproduktion, Energy Innovation Cluster. Et CRIF-projekt tager afsæt i Energy Innovation Clusters innovationsmodel, CRIF-modellen. CRIF står for Cost Reduction & Innovation Forum og er en projektmodel, der matcher konkrete problemejere med innovative problemløsere i samarbejder om de nye teknologiske løsninger til industrien.

 

Gridscale-projektet løber frem til udgangen af marts 2020, har et samlet budget på 2.6 mio. kr. og rummer betydelige perspektiver på tværs af energiproduktionen. 

 

Kan man gennem Gridscale finde en løsning på energilagringen, vil det både gøre vindenergi og solenergi mere værd. Det vil betyde billigere installation og tilmed levere det definitive svar på spørgsmålene om, hvad vi gør på vindstille dage, om natten eller i overskyet vejr:

 

- Energilagringen løser flere udfordringer, navnlig de to store: Tilgængeligheden af energi, når vi skal bruge den, og den reducerede omkostning af anlæg til vedvarende energiproduktion. Vi får øget tilgængelighed, fordi vi kan gemme energien, til der er brug for den, siger Henrik Stiesdal.

 

Netop løsningen på de største energirelaterede udfordringer kan være den næste store erhvervssucces for Danmark.
- Danmark har et superbrand indenfor energiproduktion. Kan vi knække koden i forhold til lagringsteknologier også, så kan det blive et nyt væksteventyr for danske virksomheder, siger Glenda Napier, CEO i Energy Innovation Cluster.

Cluster Excellence Denmark | Havnen 66, Lemvig | Dantes Plads 1, 1th., Kbh V| info@clusterexcellencedenmark.dk