Cases

Welfare Tech

Samarbejdsprojekt på tværs af industrier giver nye perspektiver på velfærdsteknologi

Tæt samarbejde mellem virksomheder fra musikområdet og demensplejen har givet ny viden om, hvordan musik kan forbedre livskvaliteten for mennesker med demens.

 

Antallet af mennesker med demens er stigende, og mange lider af døgnrytme- og søvnforstyrrelser, der er med til at forværre livskvaliteten. Men musik kan noget helt særligt - også for mennesker med demens. 

 

- Borgere og personale har været oprigtigt glade for musikken, og mange af de demente har fået en bedre søvn – eller en anden positiv virkning, som fx mere energi i løbet af dagen eller mindre uro, siger Kira Vibe Jespersen fra Aarhus Universitet, der er videnpartner i projektet Lyd & Sundhed.

 

To danske innovationsnetværk, Welfare Tech - Sundhed & Velfærdsteknologi og Danish Sound Network, slog kompetencerne sammen i et stort innovationsprojekt, Lyd og Sundhed. Baggrunden for at se på dette spirende område kom fra interessen i at få mere evidens ind i forståelsen for, hvordan musik kan bruges i sundhedsvæsenet.

 

Projektet har involveret over 50 virksomheder og forskningsgrupper fra Danmarks Tekniske Universitet og Aarhus Universitet, mens institutioner i Struer Kommune, der repræsenterer dem, der har et behov,
har bidraget med vigtig viden.

 

Nye muligheder åbnes
Innovationsprojektet har givet indsigt og ny viden til, hvordan lyd kan inddrages i behandling og pleje af patienter og borgere, og inspiration til udvikling af konkrete produkter og produktforbedringer. Virksomhederne har fundet en ny  målgruppe for deres løsninger. Stefan Kalmar fra Audiocura fortæller: - Det har været et meget intenst forløb, som har haft en positiv effekt på videreudviklingen af vores højtaler og indsigt i et nyt kundegrundlag og en ny funktionalitet.

 

Godt eksempel på samarbejde på tværs af industrier
Det unikke ved projektet er, at flere industrier er gået sammen og har på den måde indfriet et nyt potentiale inden for lyd og demenspleje. 

 

- Projektet Lyd og Sundhed har skabt samarbejde mellem flere industrier for at udvikle løsninger til bedre sundhed. Resultatet er en offentlig-privat platform, der fremmer forbindelser mellem videndomæner, brancher og sektorer inden for lyd, digitale løsninger og sundhed, siger Christian Graversen, direktør i Welfare Tech, som var lead-partner på projektet.

Cluster Excellence Denmark | Havnen 66, Lemvig | Dantes Plads 1, 1th., Kbh V| info@clusterexcellencedenmark.dk