Cases

MADE - Manufacturing Academy of Denmark

Open Lab blev starten på opsigtsvækkende succesfuldt eksperiment

De mødtes på et MADE-arrangement og fandt her grundlaget for et gensidigt udbytterigt samarbejde. Og med støtte fra et MADE Demonstrationsprojekt kunne Damvig A/S og FORCE Technology så føre det ud i livet og afprøve, om man virkelig kunne påføre en metaloverflade på et 3D-printet emne i nylon.

 

Det var på et MADE Open Lab om avanceret overfladeteknologi – afholdt i FORCE Technologys faciliteter i Brøndby – at Flemming Gravesen pludselig fik øjnene op for en løsning på den idé, han havde gået og tumlet med gennem en længere periode: Vil man kunne lægge en metaloverflade på et emne, der er 3D-printet i nylon og på den måde øge varmebestandigheden af det 3D-printede emne?

 

Flemming Gravesen er 3D-print-konsulent hos 3D-print-specialisten Damvig A/S. På MADE Open Lab så han FORCE Technologys tekniker Carsten Wenzel stå og vise eksempler på metalbelægninger på forskellige overflader.

 

Det blev starten på et MADE Demonstrationsprojekt, hvor FORCE Technology testede, om det var muligt at lægge en metaloverflade på et 3D-printet emne i nylon fra Damvig A/S. 

 

Støbeforme er et af de produktområder, hvor en kombination af 3D-print i nylon og en metalisk overflade vil være overordentligt interessant, fordi man vil kunne forene den hurtige fremstilling og de mange designmuligheder fra 3D-print i plast eller nylon med metallens varmebestandighed.

 

Lykkedes mod alle odds
Men udfordringen med den kombination er også helt åbenlys. Plastik og nylon smelter ved lave temperaturer, og den metaloverflade, man ville have på, er op til 2500 grader varm. Ikke desto mindre lykkedes forsøget.

 

Løsningen var at lægge et mellemlag af zinkaluminium, som toplaget af zirkoniumoxid kunne bindes på.

 

- Det kan faktisk godt lade sig gøre. Vi kan godt metalbelægge 3D-printet nylon, så det har en temperaturbestandighed, som er væsentligt forbedret ud fra den normale temperaturbestandighed på nylon, siger Flemming Gravesen fra Damvig A/S, som sammen med FORCE vil udforske mulighederne endnu mere og blandt andet få gjort processen mere ensartet.

 

Demonstrationsprojektet var finansieret af Industriens Fond og blev gennemført, inden MADE i slutningen af 2018 blev udvalgt som operatør af Innovationsnetværket for Fremtidens Produktion.

Cluster Excellence Denmark | Havnen 66, Lemvig | Dantes Plads 1, 1th., Kbh V| info@clusterexcellencedenmark.dk