Cases

Odense Robotics & RoboCluster

Automation opdrætter sundere fisk, hurtigere

Akvakultursektoren er verdens hurtigst voksende animalske fødevareproduktion. Blue Unit A/S i Odense har udviklet et unikt overvågningssystem, som fiskefarme kan bruge til at sikre en god og stabil vandkvalitet. Den nye teknologi – udviklet i samarbejde med SDU Sønderborg og med støtte fra Odense Robotics og RoboCluster – skaber nu globalt salg for virksomheden lige fra Norge til Mexico.

 

- I akvakulturanlæg har fisk behov for stabile betingelser, der ligner deres naturlige miljø. Det stiller krav til vandkvaliteten, så fiskene trives og vokser. Hvis betingelserne bliver ustabile eller ekstreme, kan det medføre nedsat vækst,  sygdomme, smittefare og i sidste ende fiskedød. Ved hjælp af teknologien i The Lab Station kan vi analysere situationen og supportere vores kunder, så den negative udvikling kan vendes i tide, siger Henrik Hamann Juel, CEO, Blue Unit.

 

The Lab Station fra Blue Unit er et unikt overvågningssystem, der gør det muligt at måle vandkvaliteten online op til 12 steder på en fiskefarm. Døgnet rundt måler systemet niveauet af bl.a. ilt, saltholdighed, temperatur, PH, carbondioxid, bikarbonat buffer – og alle disse parametres indflydelse på hinanden. The Lab Station kan dermed give et præcist billede af komplekse udviklinger i vandkvaliteten i realtid.

 

Innovation i samarbejde
Teknologien er udviklet i samarbejde med SDU Sønderborg med støtte fra Odense Robotics og RoboCluster og under innovationsprogrammet Automationsboost, som er støttet af den Europæiske Regionalfond og Syddansk Vækstforum. Odense Robotics har afdækket Blue Units behov for at matche dem med det rigtige forskningsteam, samt sparret med virksomheden i ansøgningsfasen. RoboCluster har fulgt Blue Unit igennem hele projektet og verificeret, at teknologien
opnåede det aftalte niveau.

 

Projektet er et godt eksempel på, hvordan Odense Robotics og RoboCluster arbejder med innovationsprojekter. Alene i 2018 arbejdede Odense Robotics med 25 projekter inden for automation, robotteknologi, industri 4.0 og digitalisering i industrien. I projekterne deltog 71 virksomheder og 8 forskellige universiteter og vidensinstitutioner. Den samlede projektsum var på over 40 millioner kroner.

 

Teknologi skaber global konkurrenceevne
The Lab Station er solgt til akvakulturanlæg herhjemme og i Norge, Schweiz, Holland, Mexico og Færøerne. Blue Unit har også snøren ude i USA. Særligt Norge, som er verdens største lakseopdrætternation, er et særligt attraktivt marked for Blue Unit.

 

- AutomationsBoost har givet os mulighed for at optimere vores prototype med avanceret sensorteknologi. Udover fremstillingen af The Lab Station har vi udviklet en mobil enhed, der på blot 2-3 minutter kan måle et vandkvalitetsparameter ad gangen. Det er cirka 15 minutter hurtigere end konkurrerende løsninger på markedet, siger Henrik Hamann Juel, CEO, Blue Unit.

Cluster Excellence Denmark | Havnen 66, Lemvig | Dantes Plads 1, 1th., Kbh V| info@clusterexcellencedenmark.dk