Cases

D2i - Design to Innovate

Advokatfirmaet tænker nu som designere

At lære at bruge designtænkning har både battet på advokatfirmaet Kaiser Dominos bundlinje og forbedret arbejdspladsen.

 

For advokatkontoret Kaiser Domino Advokatfirma i Kolding har åbenhed og nytænkning altid været en del af deres DNA. Og de har siden begyndelsen i 2012 haft en mission om at skabe et helt særligt advokatkontor, hvor lige præcis de to ord var en del af hverdagen sammen med kunder.

 

Men hvordan fik de hul på den ellers meget konservative kultur, der er inden for advokatbranchen? Hvad kunne de gøre for ikke bare at levere juridisk bistand i særklasse – men for at skabe en arbejdsplads, hvor alle kom med input, og hvor smil og udvikling var en fast bestanddel af hverdagen? Svaret blev et kursus på Designskolen Kolding sammen med resten af advokatfirmaet.

 

- Vi var ret opsatte på at gøre noget andet end mange andre advokatfirmaer. Vi vidste bare ikke helt, hvad der skulle til, indtil vi hørte om designtænkning, fortæller stifter Joe Domino, der derfor i 2016 valgte at tage på et virksomhedsrettet kursus på Designskolen Kolding sammen med resten af advokatfirmaet. - Og ja, det lyder måske lidt mærkeligt, at et advokatfirma tager på kursus for at lære at tænke som en designer. Men vi havde en idé om, at designtænkning kunne give os nogle værktøjer til at udvikle os endnu mere, siger Joe Domino.

 

Og det viser sig at være en ganske fornuftig idé at turde kaste sig ud i noget så fjernt fra en advokatvirksomhed som designtænkning. Ifølge Torben Vartenberg, der er er efteruddannelseskonsulent på Designskolen Kolding, er designtænkning noget, som mange virksomheder inden for mange brancher kan tage ved lære af. - Vi kan se, at de virksomheder, som lærer at bruge designtænkningens metoder også er bedre til at tjene penge. De udvikler sig hurtigere og er skarpere til at se kundernes behov,” forklarer Torben Vartenberg og nævner, at der indtil videre har været 210 kursister igennem forløbet hos Designskolen, som EU’s regionalfondsmidler finansierer i Region Syddanmark.

 

- Og det gør det selvfølgelig ekstra interessant for små og mellemstore virksomheder. For de hungrer efter ny viden til vækst – og dem kan de lære af designfaget. Mange af de her virksomheder har jo allerede et produkt eller en ydelse, som de sælger. På kurset “Design i praksis” handler det så om at kunne arbejde med produkter eller ydelser på en måde, så virksomhederne får åbnet op for nye vækstmuligheder gennem designtænkning,” siger Torben Vartenberg og henviser til en undersøgelse fra Dansk Designcenter og DI. Den viser nemlig, at 70 pct. af de virksomheder, som bruger strategier og metoder fra designfaget forøger deres konkurrenceevne markant.

 

Er med til at udvikle virksomheden
Efter seks kursusdage fordelt over tre måneder er de blevet inspireret til at gøre tingene lidt anderledes i Kaiser Domino og ved nu, at en lille ting som at holde personalemøde udenfor, hvis solen skinner, kan have en innovativ effekt. 

 

- Det handler jo grundlæggende om at få nogle værktøjer og tankegange, så man kan komme videre i sin virksomhed. Men jeg havde nok aldrig troet, at jeg som advokat kunne tage designfagets idéer til mig og bruge dem i min virksomhed, siger Joe Domino og nævner, at hele måden man kommer frem til løsningerne på gennem designtænkning er meget interessant. - På kurset lærte vi at bruge tid på at kigge os omkring og på at fejle. Vi lærte at bruge mere tid i undersøgelsesfasen, før vi gik imod løsninger, fortæller Joe Domino og nævner, at de har kunnet bruge det i mange situationer på advokatkontoret. - Designtænkning hjulpet os til at tænke ud af boksen, så vi ikke altid går efter den samme løsning – men sammen finder den bedste løsning, siger han.

Cluster Excellence Denmark | Havnen 66, Lemvig | Dantes Plads 1, 1th., Kbh V| info@clusterexcellencedenmark.dk