Cases

Fyns Maritime Klynge – en del af Erhvervshus Fyn

Lars Løkke åbnede genfødt industriteknikeruddannelse på Sydfyn

Optaget svigtede og industriteknikeruddannelsen på Svendborg Erhvervsskole måtte i 2016 lukke ned, og adgangen til kvalificeret arbejdskraft for metalvirksomhederne på Sydfyn blev dermed begrænset. Samtidig er en generation af industriteknikere på vej på pension, og det har skabt et scenarie, hvor virksomhederne kommer til at mangle medarbejdere i fremtiden.

Det fik i 2018 et unikt samarbejde til at blomstre mellem Fyns Maritime Klynge, Dansk Metal Sydfyn, flere sydfynske industrivirksomheder, Svendborg Erhvervsskole og Svendborg Kommune. I slutningen af året kunne Lars Løkke Rasmussen derfor officielt åbne dørene til den genfødte uddannelse, der fra starten af 2019 igen kunne tilbyde grundforløbet til industriteknikeruddannelsen.

-Sammen med formanden for Dansk Metal Sydfyn har jeg været rundt hos vores medlemsvirksomheder for at fortælle dem, hvad der vil ske, hvis de ikke tager ansvar for at uddanne nogle unge mennesker til at blive fremtidens faglærte arbejdskraft. Det har de modtaget utroligt positivt og vi står nu med en lang række af virksomheder, der tager ansvaret på sig og er gået ind i samarbejdet, siger chefkonsulent ved Fyns Maritime Klynge, Steen Nielsen, der til daglig beskæftiger sig med lærlinge og kompetencer i den maritime industri.

Det unikke ved den nye industriteknikeruddannelse er, at navngivne virksomheder, erhvervsskolen og kommunen har indgået et forpligtende samarbejde, hvor hver part bidrager økonomisk, hvilket betyder, at der er blevet anlagt en topmoderne uddannelse med det nyeste CNC-udstyr og undervisningsmateriel.

Derudover stiller virksomhederne en historisk praktikpladsgaranti, som betyder, at alle elever står med en konkret praktikplads i hånden ved studiestart.

Ved opstart af industriteknikeruddannelsen i januar var der 34 ansøgere. 20 af dem blev optaget, hvor der er i dag 17 tilbage.


FAKTA
Oliefiltervirksomheden C. C. Jensen og Industrien Sydfyn er initiativtagere til det nye IndustriLab.  
Virksomhederne er forpligtet til at stille med praktikpladser og måske et sponsorat af eleverne. Det betyder elevløn fra grundforløbets anden del.
19 virksomheder er med i det forpligtende samarbejde. De møder direkte op på skolen og forklarer, hvilket arbejde de kan tilbyde. Tidligere har eleverne selv skulle finde praktikplads.

Cluster Excellence Denmark | Havnen 66, Lemvig | Dantes Plads 1, 1th., Kbh V| info@clusterexcellencedenmark.dk