Cases

RoboCluster

Øl-drone skal genrejse dansk produktion af humle

En stor del af arbejdet med humle har hidtil foregået manuelt i adskillige meters højde. Projektet Humledrone har været med til at finde frem til den nødvendige drone- og robotteknologi, som kan være med til at genrejse dansk humleproduktion.
 

Humle er uundværligt i bryggeprocessen af øl, men der er et stort manuelt arbejde forbundet med at opbinde og høste rankevis af den slyngende urt, som slynger sig på snore i op til seks meters højde.

Projektet Humledrone har undersøgt, hvordan droneteknologi kan hjælpe med at automatisere en dansk udviklet humleproduktion, og som på længere sigt kan være med til at genrejse den danske produktion af de aromagivende klatreplanter hos det enkelte bryggeri og automatisere arbejdsprocesser i hele den globale humleproduktion.

 

Hejses op i lift

Humle gror i adskillige meters højde op af snore, som er spændt op på stålwirer. Hidtil har markarbejdere kravlet op i stiger eller hejst op i lifte for at binde humlerankerne fast. I humledrone undersøgte man, om en drone kan overtage dette arbejde. Ligeledes skal en drone hjælpe til ved høsten, hvor den i seks til otte meters højde skal klippe planterne, så de falder ned og i mere jordnær højde kan forarbejdes videre til at give øl dens karakteristiske bitre smag.

 

Med dette projekt ser vi muligheder for nye, dronebaserede automatiseringsløsninger, som vil være rentable for humleproducenter. De nye teknologier har potentiale til at genetablere en helt ny form for nichebaseret ølproduktion i Danmark” forklarer netværksleder Christina E. Wanscher, RoboCluster.

 

Projektet har været en stor succes for deltagerne, hvor de har set potentiale i at fortsætte med at udvikle løsningerne, hvilket bl.a. har resulteret i en Eurostars ansøgning.

Cluster Excellence Denmark | Havnen 66, Lemvig | Dantes Plads 1, 1th., Kbh V| info@clusterexcellencedenmark.dk