Innovationskraft 2021-2024

Strategier og planer

Regler og retningslinjer

Danske styrkepositioner

Reform af erhvervsfremmesystemet

Systemet

Reform af Erhvervsfremmesystemet

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Forenklingsudvalget

Den seneste reform af innovations- og erhvervsfremmesystemet tog sin begyndelse i 2017, da det såkaldte Forenklingsudvalget for Erhvervsfremme blev nedsat. Forenklingsudvalget skulle udvikle en model for et mere enkelt erhvervsfremmesystem og udkom i foråret 2018 med rapporten Fokuseret & Fremtidssikret, som lagde op til en ny organisering med reduktion i antallet af aktører og overlappende indsatser.

Erhvervsfremmeloven

Med afsæt i Forenklingsudvalgets rapport fremlagde den daværende regering i oktober 2018 sit forslag til en ny erhvervsfremmelov med fokus på en decentral erhvervsfremmeindsats. Loven blev vedtaget i december 2018.

Med reformen blev de administrative niveauer med ansvar for erhvervsfremme reduceret fra tre til to: Et decentralt niveau med kommunal forankring og et statsligt niveau. Syv tværkommunale erhvervshuse så dagens lys, og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse blev etableret.

De danske klynger

Erhvervsfremmestrategien

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse formulerede i løbet af 2019 strategien Erhvervsfremme i Danmark 2020-2023. Erhvervsfremmestrategien udgør rammen for, hvordan decentrale erhvervsfremmemidler udmøntes i Danmark.

Strategien fremhæver, at klynger spiller en central rolle i den decentrale erhvervsudvikling, og at klyngeorganisationer skal være en bærende kraft for innovation i verdensklasse inden for deres respektive økosystem gennem samarbejde mellem virksomheder og med viden- og uddannelsesinstitutioner, investorer, iværksættermiljøer, myndigheder, den offentlige sektor mv.

Konsolidering af klyngelandskabet

Som en del af strategien udpegede Erhvervsfremmebestyrelsen Danmarks stærkeste og mest lovende erhvervs- og teknologiområder. Ønsket var at samle kræfterne i færre og stærkere klynger, hvorfor der fremadrettet kun kan være én klyngeorganisation, der modtager offentlig finansiering inden for hvert område. Konsolideringen af klyngelandskabet [link til Klyngehistorie] skulle sikre færre overlap og større kvalitet for de deltagende virksomheder. Konsolideringsprocessen blev afsluttet i 2021.